zondag 14 april 2013

Weg met de krabbenmand

Vrouwen zijn elkaars meest kritische concurrenten. Vrouwen zagen aan elkaars stoelpoten en praten elkaar schuldcomplexen aan. Dit wordt wel de krabbenmand genoemd.

Een visser hoeft nooit zijn krabbenmand af te dekken, omdat zodra een krab probeert uit de mand te klimmen, de hele groep krabben zich samen inspant om de krab in de mand te houden. Dit metafoor wordt regelmatig gebruikt om duidelijk te maken hoe vrouwen elkaar behandelen. Vrouwen zijn weinig solidair met elkaar.

Vrouwen willen zichzelf graag herkennen in de ander en gaan op zoek naar andere vrouwen die qua normen en waarden, overtuigingen en levensstijl zoveel mogelijk gelijk zijn. Een vrouw die afwijkt van de groep, wordt bewust en onbewust tegengehouden door de rest van de groep vrouwen. De moeders die fulltime werken worden afgeschilderd als slechte moeders en moeders die kiezen om fulltime voor hun kinderen te zorgen, worden neergezet als vrouwen die zichzelf niet ontwikkelen.

Hoe kunnen we het krabbenmand gedrag verminderen? Door zelfbewust te zijn, jezelf serieus te nemen en jezelf te respecteren. Vervolgens de ander te respecteren, te waarderen in hun anders zijn en denken. Jezelf verwonderen in plaats van te oordelen. Het krabbenmand gedrag helpen we de wereld uit door elkaar te steunen en elkaar te helpen succesvol te zijn.

Laat je niet terug in de mand trekken door nare opmerkingen, maar let er ook op dat jij niet andere moeders terugtrekt in de krabbenmand.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten