vrijdag 15 maart 2013

Twaalf tips voor vrouwen die carrière willen maken

Carrière maken is een kwestie van doorzetten, lol in je werk en een beetje mazzel!

1. Durf te kiezen
Carrière maken kost tijd en energie. Dat heeft invloed op de andere zaken in de leven. Je kan immers niet op alle fronten in de eredivisie spelen. Daarom moet je keuzes maken. Wat vind jij echt belangrijk in het leven? Waar word je echt gelukkig van? Waar wil je over vijf jaar staan?

2. Laat jezelf zien
Zichtbaarheid is, net als je kwaliteit, essentieel om succesvol te zijn. Zichtbaar zijn betekent niet opscheppen of jezelf overschreeuwen. Het betekent dat je laat zien wat je te bieden hebt. Zorg dat je prestaties zichtbaar zijn. Vrouwen zijn doorgaans meer geïnteresseerd in de inhoudelijke kant van hun werk en vergeten dat ze ook moeten scoren om opgemerkt te worden.

3. Doe informeel zaken
De kaarten zijn vaak al geschud voor het formele overleg. Vrouwen doen zelden mee aan informele belrondjes in de avonduren. Of vlak voor de vergadering even bij de baas binnenlopen om iets op de agenda te krijgen. Juist in die informele gesprekken worden belangrijke beslissingen genomen.

4. Ga de competitie aan
Knokken tegen de concurrentie. Mannen onderhandelen en doen wedstrijdjes, terwijl vrouwen zich vaak richten op samenwerken en op het team. Mannen kijken alvast omhoog en richten zich op degene boven hen.

5. Speel het spel
Welkom in de grote boze wereld van het werk, waar geslijm en gekonkel voorkomen. Er zijn lobby’s, campagnes, circuits en codes. Diplomatiek optreden met oog voor hiërarchische verhoudingen is nodig om het spel te spelen. Soms wordt het begrip eerlijkheid wat opgerekt. “Je kunt langs de lijn staan en mopperen dat de spelregels je niet bevallen; of je kunt besluiten om de spelregels te leren en te kijken of je ze naar je eigen hand kunt zetten.” Pauline van der Meer - Mohr

6. Twijfel niet aan jezelf, straal zelfvertrouwen uit
Wees niet bescheiden over je eigen capaciteit, dat doen mannen ook niet. Wees trots op je eigen kracht en kwaliteiten.

7. Ga problemen niet uit de weg
Sla je slaatje uit stresssituaties, noodgevallen en krappe deadlines. Vrouwen lossen de problemen graag op voordat ze zich voordoen. Maar daar scoor je geen aandacht mee. Laat de boel eens klappen en blus het brandje. Dat wordt beloond.

8. Maak je carrièrewensen kenbaar
Spreek je ambitie uit. Anderen moeten weten wat je wilt, anders zullen ze mogelijk niet meteen aan je denken.

9. Onderhandel hard over je salaris
Onderhandel over alles: je positie, salaris, secundaire voorwaarden, maar ook over wat een project betekent voor je carrière. Vrouwen zijn bang dat onderhandelen ten koste gaat van de relatie met de leidinggevende, mannen willen betaald worden hun positie. Mannen hebben waardering voor pittig onderhandelen, ze zien het als onderdeel van het spel. 

10. Betrek niet alles op jezelf
Vrouwen wijten aan zichzelf wanneer een project niet goed verloopt, mannen zeggen dat de mensen niet mee wilden werken. Vat kritiek niet persoonlijk op.

11. Zorg voor het juiste netwerk
Mannen zijn met het opbouwen van hun netwerk als vanzelf mee bezig om hogerop te komen. Voor de meeste vrouwen  gaat het om de relaties, om de verbinding. Voor een man is het op deze manier gemakkelijker om zich te profileren.

12. Zorg voor een goede energiehuishouding
Mannen zijn zuiniger met energie. Ze kijken en timen precies wanneer ze een kans hebben om te winnen, ze polsen dat in de wandelgangen en in één-tweetjes. Als het niet kan, zijn ze daar ontspannen in: you win some, you lose some. Vrouwen gaan nog te vaak de confrontatie aan als de strijd allang gestreden is. Vrouwen moeten beter hun kansen inschatten, beter zoeken naar bondgenoten om hun doel te bereiken en beter leren loslaten wanneer het er niet in zit. (Caty Ascher – directeur Asscher Consultancy)

Bronnen:
Wat mankeert de afhaakvrouw, Intermediair 3 juni 2010
Vanuit je hart naar succes – Jolanda Holwerda Réunion, 2011

Geen opmerkingen:

Een reactie posten