zaterdag 23 februari 2013

Opruimen met kinderen – 5 tips om het leuker te maken

Kinderen en opruimen, meestal niet een combinatie die vanzelf gaat. Hieronder staan vijf tips om het opruimen met de kinderen leuker te maken.

1. Klok aan en gaan
Zet een kookwekker op tien minuten en ga met z’n allen aan het werk om binnen 10 minuten zo veel mogelijk op te ruimen. Natuurlijk help jij mee. Je zal versteld staan hoeveel er gedaan kan worden in 10 minuten.

2. Maak foto’s van je opgeruimde huis
Maak foto’s van elke hoek van bijvoorbeeld de kinderkamer zoals jij het graag ziet. Je kind mag dan een foto uit een pot kiezen om die hoek als eerste op te ruimen. Door de foto’s heeft je kind duidelijk een idee hoe jij het voor ogen hebt. De opdracht ‘ruim je kamer op’ wordt dan veel concreter voor je kind.

3. Klusjespot
Maak kaartjes met daarop opruimklusjes die gedaan moeten worden. Doe de kaartjes in een pot en laat de kinderen allemaal een kaartje trekken. Op die manier is er geen ruzie wie wat moet opruimen.

4. Opruimen met muziek
Zet een gezellig muziekje luid aan en net als bij stoelendans kan opeens de muziek stoppen. Op dat moment moet elk kind stil blijven staan. Opruimen gaat daardoor niet sneller, maar wordt wel leuker.

5. Zoeklicht
Vlak voor het slapengaan moet er vaak nog opgeruimd worden. Opruimen met een zoeklicht is dan heel spannend. Maak het schemerig in de kamer en schijn met een zaklamp op hetgeen opgeruimd moet worden. Om het nog leuker te maken mogen de kinderen om de beurt het zoeklicht hanteren.


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten