zaterdag 8 december 2012

Feestdagen zonder stress - zeven tips

In 2010 stond er op www.nu.nl dat vrouwen ongeveer 300 uur besteden aan de voorbereiding voor de feestdagen. http://www.nujij.nl/lifestyle-fashion/vrouwen-besteden-300-uur-aan-voorbereiding.10409076.lynkxVeel tijd als je het mij vraagt, dat moet sneller en gemakkelijker kunnen.

1. Begin op tijd met de voorbereidingen
Mogelijk heb je nog geen zin om al te gaan bedenken welke cadeaus je onder de kerstboom gaat leggen. Maar cadeaus kopen in het laatste weekend voor kerst is hopeloos, het is ontzettend druk in de winkels en het winkelend publiek loopt te stressen (net als jij), waardoor het er ook niet echt gezelliger op wordt. Ook boodschappen doen voor het kerstdiner kan soms al gedeeltelijk ruim vooruit gekocht worden. Dan hoef jij op 24 december niet meer te zoeken naar de meest uitheemse kruiden.

2. Leg de lat niet te hoog
Op tv en in tijdschriften zie je prachtig gedekte tafels, gezellige gezinnen in feestelijke kleding, prachtige ingepakte cadeaus en mooi versierde huizen. Een prachtig totaal plaatje waar heel veel tijd in gestoken is door allerlei professionals. En jij bent waarschijnlijk geen professional, dus verwacht niet dat het jou zonder stress lukt om dit te evenaren. Stress draagt niet echt bij aan gezelligheid.

3. Kerstoutfit
Koop jij speciaal voor kerst nieuwe kleding? Een prachtig kerstjurkje dat de rest van het jaar in de kast hangt? Dan kan je misschien het jurkje van vorig jaar weer aan. Moet er echt iets nieuws gekocht worden of heb je voldoende leuke kleding in je kast hangen?

4. Cadeautjes – wat moet je kopen?
Vraag de mensen die je een cadeautje wilt geven waar je ze blij mee kan maken. Het is dan misschien minder verrassend, maar je hoeft dan niet uren te zoeken naar een cadeautje waar de ontvanger misschien niet eens zo heel blij mee is. Inspiratie voor cadeaus heb ik op dit Pinterest board gezet: http://pinterest.com/Carrieremoeder/feest-cadeautips/ 

5. Koop je cadeautjes online
Kinderen op bed, een mooi moment om te gaan shoppen online. Hoe eerder je het doet, hoe beter natuurlijk. Nu kunnen bedrijven het nog de volgende dag bezorgen, maar naar de feestdagen toe wordt het alleen maar drukker en kan deze belofte mogelijk niet meer gedaan worden. Bovendien hoe eerder in huis, hoe eerder jij een goed gevoel hebt.

6. Maak het kerstmenu niet te moeilijk
Moet er met kerst echt een origineel en uitgebreid kerstdis op tafel verschijnen? Maak het jezelf niet te moeilijk. Bij veel winkels kun je lekkere bijna kant-en-klare (bij)gerechten kopen. Maar misschien heb je een succes-nummer, een recept dat je gemakkelijk maakt en waar je altijd mee scoort. Geen stress in de keuken en aan tafel (omdat de kinderen het eten niet lekker vinden). Een mooi gedekte tafel kan een eenvoudige maaltijd toch wat extra’s geven.  

7. Verdeel de taken
De gemiddelde vrouwen besteedt dus 300 uur aan de voorbereidingen. Hoeveel uur zouden de mannen eraan besteden? En ook de kinderen kunnen best een steentje bijdragen. Zij kunnen misschien al helpen met kerstkaarten schrijven of cadeautjes inpakken.
 
Ik wens je fijne en gezellige feestdagen.
 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten